Odżywianie od wewnątrz – jak dieta wpływa na kondycję Twojej brody
Gotowanie to wspaniałe hobby. Jednak czy zastanawiałeś się kiedykolwiek, czy możesz swoje zamiłowanie do zdrowego jedzenia połączyć z pięknym wyglądem i kondycją brody? Oto kilka prostych wskazówek, które pozwolą zadbać o to wszystko z każdym kolejnym posiłkiem.
Zdrowe gotowanie z myślą o kondycji brody powinno się zaczynać od odpowiedniego przygotowania
Przywiązywanie wagi do bezpieczeństwa żywności powinno stać się nawykiem obejmującym etapy od zbierania składników aż do końcowego pakowania żywności. Spróbuj wbić jajka do osobnej małej miski, aby uniknąć przypadkowych kawałków skorupek jajek w cieście. Używanie dwóch różnych desek do krojenia to żaden wstyd! Jeśli masz jakieś gotowe do spożycia produkty, daj im świeżą, czystą deskę do krojenia, a jeśli masz trochę surowych produktów, pamiętaj o przygotowaniu zupełnie nowej deski do krojenia. Im większa higiena zachowana podczas przygotowania posiłków – tym zdrowszy organizm, a co za tym idzie – broda w lepszej kondycji.
Zalecenia i zakazy dotyczące bezpieczeństwa podczas przyrządzania posiłków
Po pierwsze, przechowuj surowce z dala od produktów gotowych do spożycia. Twoja lodówka może być miejscem rozprzestrzeniania się bakterii, więc umieszczaj surowce w szczelnych pojemnikach i zapobiegaj ucieczce bakterii.
Po drugie, zanim zabierzesz się do pieczenia lub gotowania, pamiętaj o przygotowaniu miejsca pracy. Zrób to tak porządnie i z namaszczeniem, jak wtedy, gdy stosujesz balsam do brody. Upewnij się też, że blaty i narzędzia są czyste i gotowe do przygotowania sprawdzonego jedzenia. Pamiętaj też o związaniu włosów, aby żaden z nich nie znalazł się na talerzu.
Poza tym, jeśli nie zainwestowałeś jeszcze w balsam do brody możesz spróbować naturalnych maseczek, które też są dobrym wyborem! Są to świetne metody, dzięki którym możesz mieć pewność, że dbasz o swój zarost w należyty i naturalny sposób.
O czym dodatkowo pamiętać, aby jeść zdrowo, smacznie i dbać o brodę za jednym zamachem?
Po piąte, do czyszczenia garnków i patelni używaj gorącej wody z płynem do mycia naczyń. Gorąca woda zabije większość zarazków, a mydło sprawi, że Twoje naczynia będą higienicznie czyste. Czystość przełoży się na zdrowy organizm, a to będzie widoczne również poprzez kondycję brody.
Zanim zabierzesz się za przygotowanie jedzenia – umyj ręce! Zawsze. W razie wątpliwości – też umyj ręce. Przed gotowaniem, w trakcie i po zakończeniu. Często myj i i używaj do tego gorącej wody z mydłem. Również wtedy, gdy chwilę wcześniej zastosowałeś balsam do brody. Nawet najlepszy zestaw dań dopasowanych do potrzeb organizmu będzie na nic, jeśli Twoje ręce będą brudne.