Jak przygotować szklarnię do nowego sezonu?

Każda szklarnia, tak jak i ogród, musi być solidnie przygotowana do sezonu. Jeśli zależy Ci na dobrym wzroście roślin lub warzyw prace przy szklarni to pierwszy krok do sukcesu.

Czyste i przejrzyste szklarnie ogrodowe

Na początku zacznij od prac ogólnych, czyli od oczyszczenia zanieczyszczonych ścianek i dachu szklarni. To prace niezbędne nie tylko ze względów estetycznych. Jeśli na poliwęglanie lub szkle będzie zalegać warstwa błota czy innych zanieczyszczeń, wtedy światło słonecznie dotrze do wnętrza w dostatecznej ilości.

Szklarnie ogrodowe po każdym sezonie należy dobrze odkazić. Panujący we wnętrzu mikroklimat to idealne miejsce do wzrostu roślin, ale też rozwoju bakterii czy innych patogenów. Jeśli nie chcesz, aby doszło do zagrzybienia szklarni, koniecznie przeprowadź solidną dezynfekcję.

Następnie sprawdź wszelkie łączenia, dach i ściany. Nie mogą pojawić się żadne dziury czy pęknięcia, ponieważ wtedy zaburzy się stała temperatura szklarni. Jeśli zauważysz różne defekty, najlepiej wezwij fachowca, który zajmie się wszystkimi sprawami remontowo-konserwacyjnymi. Wszelkie zaniedbania mogą znacznie skrócić żywotność szklarni, dlatego konkretna i fachowa pomoc jest niezbędna.

Zadbaj te o sprzęty mechaniczne

Szklarnie ogrodowe wyposażone są w różne urządzenia, które służą do pielęgnacji roślin i pomagają w ich wzroście. Jednym z nich jest system automatycznego nawadniania. Bardzo ważne jest to, aby po sezonie usunąć z jego różnych części wodę, np. z rur czy zraszacza. Zrobisz to sprawnie i prosto za pomocą kompresora.

W szklarniach ogrodowych są też sprzęty umieszczone na zewnątrz, które również pomagają utrzymać odpowiedni mikroklimat w jej wnętrzu. Będą to m.in. sterowniki, reduktory ciśnienia czy filtry, które również musisz dokładnie sprawdzić i zdemontować.

Kolejny krok – spulchnienie ziemi

Podłoże jest niezwykle istotne, bo zapewnia prawidłowy wzrost roślinom szklarniowym. Na początku zacznij od odczyszczenia ziemi z chwastów i pozostałości po roślinach wcześniej przesadzanych. Następnie wzrusz poszczególne warstwy podłoża, ale bez przemieszania ich. Dobrze jest dodać trochę obornika czy kompostu, ponieważ wtedy gleba zyska naturalną próchnicę i wzbogaci się o florę bakteryjną.

Warto raz na kilka lat wymienić wierzchnią warstwę gleby, ponieważ ulega ona wyjałowieniu. Szczególnie regularne nasadzenia sprzyjają temu procesowi, ponieważ rośliny wyciągają z gleby cenne składniki mineralne.

Co można zasiać wiosną?

O pierwszych zasiewach możesz myśleć już wiosną. To przede wszystkim warzywa z krótkim okresem wegetacyjnym, które nie mają też specjalnych wymagań co do temperatury. Wśród nich znajdują się takie rośliny jak rzodkiewka, sałata, szczypiorek czy czosnek. Wysiane w marcu do gruntu i okryte włókniną wydadzą plony w kwietniu lub w maju. W następnej kolejności wybierz rośliny ciepłolubne, do których niewątpliwie należą: ogórek, pomidory czy papryka. Pamiętaj jednak, ze wczesną wiosną wysiewamy je do skrzynek, a dopiero później do gruntu.

Szklarnie ogrodowe muszą być zadbane, aby odwdzięczyły się obfitymi i zdrowymi zbiorami. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z uprawą roślin szklarniowych, zdobądź konkretną wiedzę na ten temat. Czasami lepiej poprosić o pomoc fachowca, który pomoże przygotować szklarnię do użytku i zakonserwuje jej elementy po sezonie.